CT coronaro
Een CT-scan coronaro is een radiografisch onderzoek om de kroonslagaders (bloedvaten die de hartspier van bloed voorzien) in beeld te brengen. Dit onderzoek wordt aangevraagd om vernauwingen en verkalkingen van de kroonslagaders op te sporen en/of de functie van het hart na te gaan. Het onderzoek gebeurt steeds met toediening van contrastvloeistof.
Praktische richtlijnen voor uw onderzoek
U dient in het bezit te zijn van een medisch voorschrift/verwijsbrief van een arts. Breng dit voorschrift zeker mee zodat wij het gewenste onderzoek correct kunnen uitvoeren.
Maak steeds een afspraak voor CT-onderzoek.
U meldt zich op de dag van uw afspraak tijdig aan met uw identiteitskaart aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal van het ziekenhuis, waar u individuele patiëntenetiketten zult ontvangen.
Vervolgens meldt u zich aan bij het secretariaat van de Medische Beeldvorming (D0W1 = Blok D, gelijkvloers verdieping 0, wachtzaal 1) , waar men u na inschrijving zal verwijzen naar de juiste wachtzaal. Er zal u ook gevraagd worden om een korte vragenlijst in te vullen. De gegevens hierop zijn voor ons belangrijk om uw onderzoek correct en veilig te kunnen uitvoeren.
Uw lengte en gewicht zijn belangrijke gegevens om de stralingsdosis zo laag mogelijk te houden.
Voorbereiding
Voor een CT-coronaro dient u volledig nuchter te zijn (niet meer eten of drinken vanaf middernacht). Uw medicatie mag u innemen met een kleine hoeveelheid water. Voor uw comfort wordt dit onderzoek altijd gepland in de voormiddag.
Kledij en metalen voorwerpen (juwelen, prothesen, bh, …) ter hoogte van de te onderzoeken regio dienen verwijderd te worden. U kan eventueel gebruik maken van een ziekenhuishemdje.
Vermeld een mogelijke zwangerschap, gekende allergieën of slechte nierfunctie steeds vóór het onderzoek.
Verloop van het onderzoek
De verpleegkundige/technoloog zal u binnen roepen in de CT-uitkleedcabine, u de nodige instructies geven met een kort woordje uitleg over de inhoud en het verloop van het onderzoek, uw ingevuld vragenlijstje in ontvangst nemen en controleren op volledige invulling.
U wordt in ruglig geïnstalleerd op de onderzoekstafel.
U krijgt instructies om tijdens het scannen vooral niet te bewegen en de gevraagde ademhalingsinstructies zo correct mogelijk op te volgen.
De CT-verpleegkundige/technoloog zal een infuus plaatsen in uw rechterarm. Tijdens de contrastinspuiting kan u een warmteopwelling ervaren, alsook een metaalsmaak in de mond. Soms zelfs een plasgevoel. Deze bijwerkingen zijn normaal en verdwijnen normaal spontaan bij het einde van de contrastinspuiting.
Er worden ook elektroden op uw borst geplaatst om uw hartslag te kunnen volgen tijdens het onderzoek. De CT-beelden worden gemaakt tijdens de rustpauzes van het hart. Een rustig hartritme bevordert de kwaliteit van het onderzoek. In uitzonderlijke gevallen wordt, bij een te hoog hartritme, hartslagvertragende medicatie toegediend (via het geplaatste infuus in uw rechterarm).
Tijdens het onderzoek zal de tafel meermaals door de scanner bewegen en zal u een paar keer gevraagd worden om even in te ademen en de adem op te houden. Dit ophouden van de adem duurt maar een 10-tal seconden en wordt duidelijk naar u toe gecommuniceerd. Het is belangrijk dat de borst tijdens het scannen zo stil mogelijk gehouden wordt om storing op de beelden te vermijden.
Dit onderzoek duurt gemiddeld 10 minuten.
Nazorg
Na uw onderzoek mag u onmiddellijk doorgaan.
Een allergische reactie op contrast komt zelden voor en manifesteert zich dan hoofdzakelijk onmiddellijk na het inspuiten. Laattijdige reacties komen zelden voor maar mocht u bij thuiskomst jeuk met mogelijks witte papelvorming, opzetten van de oogleden en of enige vorm van kortademigheid ervaren, gelieve dan onmiddellijk contact op te nemen met onze afdeling of uw behandelende (huis)arts.
Uw resultaten
Na het onderzoek worden de resultaten automatisch doorgestuurd naar de aanvragende arts.
Aan het loket van de medische beeldvorming heeft u een kaartje met uw persoonlijke code ontvangen. Via de link hierop vermeld kan u uw beelden raadplegen op een computer.
Contactgegevens
Dienst Medische beeldvorming Tel. 09 310 03 00
Hartcentrum Meetjesland
De thuisbasis van het Hartcentrum Meetjesland is het AZ Alma Eeklo, maar ook in Sijsele, Aalter en Assenede kan u bij ons terecht!
Copyright © 2024 - Hartcentrum Meetjesland | Privacy & Cookies | Handcrafted by CrayonCru®