Kranslagaderlijden
De kransslagaders van het hart zijn de bloedvaten die rondom het hart lopen. Zij brengen bloed met zuurstof en voedingsstoffen naar de hartspier. Er zijn 2 kransslagaders: een linker en een rechter. De linker kransslagader bevat een hoofdstam die zich vertakt in 2 grote takken.
Kransslagaderlijden of coronair lijden is een verstopping of een vernauwing van de kransslagaders door atherosclerose. Dit is afzetting van o.a. cholesterol in de vaatwand, die op termijn ook kan verkalken. Vandaar ook de term ‘aderverkalking’.
Door deze vernauwing of verstopping krijgt de hartspier onvoldoende zuurstofrijk bloed en kan, wanneer dit tekort lang genoeg duurt, ook gaan afsterven.
Bij kortdurende symptomen door een tijdelijk zuurstoftekort ter hoogte van de hartspier spreekt men van angina pectoris.
Wanneer het zuurstoftekort langer duurt, bv door een plotse volledige verstopping van een kransslagader begint het getroffen hartspierweefsel af te sterven. In dit geval spreekt men van een hartinfarct.
Naast de klachten en de aanwezigheid van risicofacoren zijn er verschillende onderzoeken die kunnen bijdragen tot de diagnose van kransslagaderlijden.
- ECG (elektrocardiogram)
- Bloedafname
- Fietsproef
- Echocardiografie
- CT coronaro
- Coronarografie
Afhankelijk van de ernst zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden:
- Aanpassen van levensstijl (risicofactoren: hoge cholesterol, roken, suikerziekte, beweging): Altijd!
- Medicamenteus
- PTCA
- Hartheelkunde
- Combinatie van bovenstaande
Hartcentrum Meetjesland
De thuisbasis van het Hartcentrum Meetjesland is het AZ Alma Eeklo, maar ook in Sijsele, Aalter en Assenede kan u bij ons terecht!
Copyright © 2024 - Hartcentrum Meetjesland | Privacy & Cookies | Handcrafted by CrayonCru®